HAYIT BALININ FAYDALARI
Akdeniz ikliminde yetişen bir bitkidir. Yaprakları, parmakları açık bir ele benzediğinden halk arasında “beş parmak otu” da denen hayıt, Haziran ve Temmuz aylarında çiçek açar. Mor ve beyaz çiçekleri her dalda beser filiz etrafında kümelenmiştir.
Hayıt balı, ilk hasat edildiğinde gayet berrak ve çok hafif kırmızıya çalan sari renklidir. Ancak, zaman geçtikçe rengi, koyulaşmakta altı ay sonra siyaha yakin koyu kırmızı bir renk almaktadır.
Araştırmalar, balın kansere karşı doğal bir koruyucu olduğunu, özellikle koyu renkli ballarda ant-i kanserojen özelliklerin daha fazla bulunduğunu ortaya koymuştur. Hayıt balı, bu bakımdan da dikkatle incelenmesi gereken bir baldır.
Bu bitkinin balı, hoş kokulu, nispeten geç kristalize olan, son derece kaliteli bir baldır. Yuttuktan sonra damakta hayıt bitkisinin özelliği olan hafif buruk bir tat bırakır.
Unutulmaması gereken bir husus var; bal bir gıdadır, ilaç değil, şifadır. Devamlı tüketildiğinde vücut direncini artırır, hastalıklara karşı korur.
Hayıt balının faydaları;
Hayıt bitkisi, her yaştaki kadınlar için, çok faydalıdır. Hayıt bitkisi, yüksek ateş, baş ağrısı, Gaz sorunu, idrar yolu rahatsızlıklarına iyi gelmekle beraber, daha çok kadınların hormonal rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.Regl öncesi stres, adet gecikmesi, ağrılar, göğüslerdeki hassasiyet, adet krampları ve Depresyon gibi rahatsızlaklar için hayıt tohumu bire birdir.