Akdeniz bölgesine has olan ve güzel kokusuyla insanı cezbeden narenciye balı, Nisan ayında çiçeklenen portakal ve limon gibi turunçgillerden elde edilir. Türkiye’de bal hasadı Adana’nın Kozan ilçesinde narenciye balı ile başlar. Baharın gelmesiyle birlikte narenciye ağaçları çiçek açar ve nektarları arılar tarafından toplanarak bal elde edilir.
Nisan ve Mayıs aylarında narenciye meyvelerinin yapraklarında nektar akışı üç hafta sürer. Bu kısa süre zarfında işçi arılar bu nektarları alır ve bal midesinde bala dönüştürür.
Narenciye Balının Genel Özellikleri
Narenciye balı diğer ballara nazaran bazı farklı özelliklere sahiptir. Bu özellikler şu şekilde sıralanabilir:
1- Akışkanlığı diğer ballara nazaran fazladır. Ağızda dağılır ve ağır olmadığı için rahatsızlık vermez. Kahvaltıda tüketilen bu bal, Akdeniz'e has bir baldır. Arıcılar, bahar aylarının gelmesiyle birlikte narenciye balı hasadı için Akdeniz bölgesine gelirler.
2- Rengi daha açıktır ve daha parlaktır.
3- Diğer ballara nazaran daha akışkan bir özelliğe sahiptir.
4- Kokusu narenciye kokusudur. Kokulu ballar arasında özel bir yere sahiptir.
5- Çok tatlı değildir ve keskin bir tadı yoktur.