- Karadeniz Teknik Üniversitesinin (KTÜ) araştırmasına göre, Ege bölgesine özgü püren balı ve arı ürünleri, yanıklar, enfekte ve cerrahi yaralar ile ülserler gibi çeşitli hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde yarar sağlıyor.
KTÜ Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koyu renkte ve akışkan kıvamdaki püren balının sonbaharda Ege'de üretildiğini söyledi.
Bilimsel çalışmalarda püren balının tıbbi-biyolojiik aktif potansiyelinin son derece yüksek çıktığını ifade eden Kolaylı, "Son iki yıldır üzerinde çalıştığımız Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının projesi kapsamında Türkiye'de üretilen monofloral (tek çiçek) nitelikteki balların tibbi-biyolojik aktif potansiyellerini ölçtük. Bal türlerini birbirleriyle ve dünyanın önde gelen bazı bal çeşitleriyle karşılaştırdık. Çalışmalar sonucunda püren balının da kestane balı gibi kıymetli pek çok türden biri olduğunu gördük" diye konuştu.
Kolaylı, üreticiler ve tüketiciler tarafından fazla bilinmeyen püren balının mutlaka tanıtımına yönelik çalışmalar yapılması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bal ve arı ürünleri, çeşitli hastalıkların oluşumunu önleme ve oluşan hastalıkları tedavi edebilme özelliğine sahiptir. Balın barındırdığı özelliklerden dolayı çeşitli bakteri, virüs, mantar gibi mikroorganizmalar üzerinde inhibe edici fonksiyonu bulunuyor. Antioksidan özellikleri de savunma sisteminin güçlenmesine katkı sağlıyor. Bu amaçla bal tarih boyunca açık yaraların tedavisinde etkin kullanılmıştır. Son zamanlardaki araştırmalarda balın topikal ajan olarak yanıklar, enfekte ve cerrahi yaralar ile çeşitli ülserler üzerinde tedavi edici rolü bulunduğu görülmektedir. Yine bilimsel araştırmalarda balın tümor oluşumunun önlenmesinde de etkili olduğu gösterilmiştir."
Kolaylı, diyabet ve ülser gibi hastalıklarda tıbbı tedavi yöntemlerinin uygulanmasının yanında püren balının tamamlayıcı tedaviler açısından son derece uygun bir ürün olduğunu vurguladı.